Přemysl Votava: Československo se 2. března 1978 stalo třetím státem na světě, který vstoupil do kosmu (video)

Deníky, televize, média celého světa tehdy informovaly, že Československo se 2. března 1978 stalo třetím státem na světě, který vstoupil do kosmu.

Československý kosmonaut kroužil kolem matičky Země, jako příslušník státu, který po SSSR a USA, to dokázal.

První a poslední čs. kosmonaut Vladimír Remek

Jméno kosmonauta kapitán Vladimír Remek. V té době to byl kus hrdinství… Dnes zaplatíš a letíš. Tehdy jsme předeběhli jsme státy jako Velká Británie, Francie, Japonsko, Čína, Itálie … V jiném státě by to připomínali v televizi každý rok, ale jsme doma v Česku. Zde poctivě kádrujeme. I když jen některé.

Náš úspěch je dnes zapomínán, zlehčován. Máme zapomenout na jméno kapitán Vladimír Remek… Nedávno jsme dostali zvučnou informaci o naší nové účasti v dobývání kosmu. Padlo i jméno, toho správně vybraného… Televize, média, již jásaly, ale nic se nestalo, onen vybraný zůstal na zemi. Jak se říká, „slibem neurazíš…“. A tak ten náš kandidát dále čeká pokorně v dlouhé frontě. My důvěřivci jásáme nad každým droboučkým slibem, dál žmouláme čepici, … Snažíme se zavděčit. Nic nepomáhá… Nejsme asi tak moc důležití v té dlouhá frontě.

Díky a pozdravení Vladimíre Remku.


2. března 1978 odstartoval do vesmíru československý kosmonaut Vladimír Remek. Armádní pilot se stal prvním kosmonautem z jiné země, než ze Sovětského svazu nebo Spojených států. Společně s kosmonautem Alexejem Gubarevem strávil na vesmírné stanici Saljut-6 celkem osm dní.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Dějiny a současnost se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *