Marek Řezanka: Premiérovo pevné přesvědčení

Petr Fiala nám dal v rozhovoru s Janem Pánikem a Vojtěchem Laštůvkou nahlédnout do svého vnitřního světa, totálně odtrženého od reality:

My děláme změny, které aktuálně populární nejsou a o kterých teprve musíme přesvědčit voliče, že opravdu fungují. To si myslím, že bude i náš případ. Nedovedu si představit, že by voliči prozápadní a demokratické pravicové strany přecházeli ke stranám, které zpochybňují naši jednoznačnou orientaci na Západ, zneužívají lidské neštěstí, staví Ukrajince proti českým občanům, mají levicovou rozdávací politiku, zadlužily by tento stát tak, že bychom se z toho nikdy nevzpamatovali… Až opadne únava a obavy z budoucnosti, které jsou naprosto pochopitelné a legitimní, tak občané uvidí, jaké máme výsledky, co se nám všechno podařilo, a budou nás podporovat. Jsem přesvědčen, že v příštích volbách máme velkou šanci vyhrát.

Skutečně si Petr Fialy myslí, že opadne obava z budoucnosti, když každým dnem jsme blíže třetí světové válce? Navíc je asi posledním evropským politikem, který ještě doufá, že se zapojí do obnovy Ukrajiny.

Zajímalo by mě, jak chce Petr Fiala kohokoli přesvědčit, že jeho vláda bojovala se zadlužením země, když právě za působení Fialova kabinetu státní duh enormně narostl – a navíc v rekordním čase – a i když jsou podnikány kroky, aby úroveň občanů ještě poklesla, rozpočet to stejně nezachrání. Stejně směšným argumentem je údajná „levicová rozdávací politika“.

Nejvíce peníze přitom rozhazuje vláda Fialova, ale neinvestuje je do svých občanů – do školství, do zdravotnictví či sociálního systému, ale vyhazuje je oknem na zbraně – například zcela nepotřebné stíhačky F-35, které stejně bude moct využívat až někdy na svatého Dyndy (do roku 2034).

Pozn. Naší Pravdy: Ke šrotu pod označením F-35. Při kolmém přistávacím manévru se pilot stačil zachránit v poslední chvíli pomocí katapultu, jelikož letoun se stal neovladatelným. Stalo se to v prosinci 2022 v Texasu. Tohle vám česká TV neukáže. Podívejte se:

Co se kabinetu Petra Fialy skutečně podařilo? Tak si to shrňme:

  • 1) Zadlužit stát, aniž tento dluh slouží rozvoji společnosti.
  • 2) Seškrtat dotace pro průmysl a zemědělství a výrazně ohrozit konkurenceschopnost těchto oblastí. K tomu je nutné připočíst mnohem dražší ceny energií než ve většině evropských zemích.
  • 3) Způsobit reálný pokles mezd a sociální a ekonomické úrovně většiny lidí.
  • 4) Rozvrátit současný důchodový systém a ohrozit populaci důchodců.
  • 5) Přivést ke kolapsu zdravotnictví, kdy některé základní léky nejsou k dispozici – dokonce i ty, které se týkají dětí a vážně nemocných.
  • 6) Rozvrátit vzdělávací systém – a nahradit ho přísnou ideologickou indoktrinací.
  • 7) Zavést cenzuru – a stíhat lidi s odlišnými názory – navíc hrubě selektivně.
  • 8) Oslabit důvěru v politiku jako takovou, když ministry mohou být podezřelí v korupčních aférách (Dozimetr či Taxis).
  • 9) Oslabit obranyschopnost země s tím, že na prvním místě je podpora ukrajinského režimu.
  • 10) Zničit českou diplomacii, která se omezila na „velkohubá“ prohlášení a dětinská gesta (vak pro Putina, trička Markéty Pekarové Adamové apod.).

Jediné, nač může Petr Fiala ještě sázet, je ono strašení odklonem od „prozápadního směřování.“ Sám se ovšem odklonil od směřování k nízkým daním a nezadlužování – a celá řada jeho voličů toto pociťuje na vlastní kůži. Navíc pohled do migrací rozvrácené Francie či na Německo, kde s každými volbami sílí AfD není zase tak moc lákavým artiklem.

Příští volby by pro stávající slepenec pěti stran měly znamenat jasnou stopku, stejně, jako se tomu stalo na Slovensku. Čím dříve k těmto volbám dojde, tím objektivně pro většinu z nás lépe.

Nebo snad nadále chceme, aby resort vnitra řídil člověk, jehož šifrovaný mobil je kompatibilní se šifrovaným mobilem pana Redla – a aby tento člověk rozhodoval o tom, kdo z nás bude stíhán za své názory?

Nebo aby o naší bezpečnosti rozhodovala žena, která se ani neobtěžovala zjistit příčiny dopadu ukrajinské rakety na polské území – a hned by nejraději vyhlásila válku Rusku?

Nebo aby ministerstvo zdravotnictví řídil člověk, který jmenoval ředitelem IKEMu pana Stiborka, i když od policie musel vědět, že je tento člověk stíhán? Pan Válek je navíc pověstný, že se mnohem více stará o válku na Ukrajině, než o resort zdravotnictví. Naposledy nám pak drze vzkázal, že některé léky budou jen na příděl – a nedá se s tím údajně nic dělat: „Doba, kdy bylo všeho dostatek, je pryč.“ Neučí snad děti na školách, že době nedostatku a cenzury se říká totalita? Upřímně – osobně si radši vystojím frontu na banány než na základní léky či na úřadech práce.

Petrovi Fialovi by již někdo měl razantně sdělit, že jeho kabinet výrazná většina této společnosti nemůže ani cítit – pro tu přetvářku, lži, neschopnost – pro likvidaci všeho, co ještě nějakým způsobem fungovalo. A že představa dalších dvou let pod jeho vládou většině z nás přijde nesnesitelná a zničující.


Lepší varianta

Čert aby nám tu vládu záviděl:
Tohle si ani Peklo nevymyslí.
Léky prý budou jenom na příděl,
máme si na to zvyknout v naší mysli.

Na nedostatek prý ať zvyká si
občan – a s bídou také na cenzuru.
Stanjura shání prachy do kasy,
Fila tvrdí, že letíme vzhůru.

Možná že myslí prostou explozi,
při níž se také až do nebe stoupá.
Nadšení jsou dnes již jen nemnozí,
z nichž je část lidí vyloženě hloupá.

Ať tuhle vládu čert si odnese,
než vejdou v platnost všechny její plány.
Když nejsou léky v žádném okrese,
radši chci vystát frontu na banány.

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *